Råd till dig som ska köpa bostad

Om du planerar på att köpa drömhuset med den här fantastiska trädgården eller lägenheten med den otroliga utsikten, finns det en hel del att lära om bostadsköp innan du skriver på kontraktet. 

Stor vikt ligger på dina egna axlar när du köper en bostad. Du ska inte behöva kunna bostadsjuridik för att köpa ett hem, det finns specialister på det om du skulle få problem, men du behöver vara insatt i vilka regler och lagar som gäller.

Undersökningsplikt

En av de viktigaste sakerna du ska tänka på är hur viktig undersökningsplikten är för dig som köpare. Många problem och fel kan bli avskrivna på grund av att du inte har gjort en tillräckligt noggrann undersökning. Om du ser att kranen under diskhon läker och har skadat köksgolvet, kan det skrivas av och ingår inte under dolt fel eftersom du hade sett problemet om du hade öppnat skåpet under hon.

Ta alltid med en besiktningsperson innan du går vidare i ett köp. De har erfarenhet och kunnande som du saknar. De kan gå igenom hela bostaden och rapportera saker som borde åtgärdas och peka ut eventuella fel som kan leda till framtida problem. Tänk på att alla punkter som besiktningspersonen tar upp kan inte användas för att yrka på dolt fel i ett senare läge. Du vet ju medveten om problemet när du köpte bostaden.

Priset

Alla vill sälja dyrt och köpa billigt. Det kan vara svårt att veta vad som är ett bra pris på bostaden. Om du tittar på tidigare försäljningar i området kan du se hur populärt området är. Du kan också prata med mäklaren och höra hur de ser på marknaden idag och i framtiden. Du kommer nästan garanterat hamna i en budgivning när du köper en bostad och du måste veta hur mycket du kan betala för att vinna. Prata även med banken om du tror att budgivningen kan skena iväg.

Det finns olika tekniker att använda när du budar såsom att buda samma låga summa om och om igen för att trötta ut de andra, eller att chockhöja till ditt maxtak för att skrämma iväg de andra intressenterna. Här gäller det att du är insatt i området och har ett säkert lånelöfte innan du börjar buda.