Plantera träd i trädgården

Ett nytt träd i trädgården kan vara ett riktigt fin tillskott ibland. Ska man plantera träd finns det dock lite man borde veta först. Här kommer några snabba men användbara tips för alla som funderat på att plantera ett träd därhemma.

Att välja träd är inte alltid det enklaste. För att inte bli missnöjd med valet i framtiden är det viktigt att kolla upp hur olika träd ser ut när de vuxit sig stora och eventuellt även hur det kommer att skugga både huset och delar av trädgården.

Sedan gäller det att att välja var man ska plantera. Att göra rätt val är inte bara en fråga om estetik utan även säkerhet. Det finns alltid en del rör och ledningar i marken man måste vara medveten om för att inte råka gräva sönder dem av misstag eller plantera ett träd vars rotsystem sedan trasslar in i sig i dem. Har man ingen ritning eller liknande som visar var dessa ledningar gå kan man kontakta en firma som kan hjälpa till med detta.

När det kommer till själva planteringen av trädet är det viktigt att gräva en tillräckligt stor grop. Mät diametern på rotlumpen och gräv ett hål minst tre gånger så brett och dubbelt så djupt. Att gräva en fyrkantig grop kan ibland hjälpa till att undvika rotsnurr. När hålet sedan ska fyllas igen bör man blanda in planteringsjord med den uppgrävda. Omkring hälften var är ett bra mått.

Se till att trädet placeras på rätt höjd, vilket vanligtvis är något högre upp än markytan då man förväntar sig att trädet kommer att sätta sig något. Trampa till jorden precis kring trädet och känn efter att det står stadigt. Slå ned några stolpar en bit från trädet och bind stammen till dessa för extra stabilitet. Under hela första säsongen bör man vattna trädet så det får bästa möjliga förutsättningar för att rota sig.