Odla örter hemma

Örter är de perfekta växterna att börja odla hemma. Oavsett om man har en stor trädgård, liten balkong eller ännu mindre fönsterbräda så är det något man kan ge sig in i. Bortsett från att bidra med grönska kan örterna dessutom liva ut din matlagning året om. Nedan finner ni några exempel på örter som med rätt utrustning alltid går att odla.

Rosmarin

Rosmarin är en ört som passar perfekt till många olika typer kött. Det är dessutom lätt att odla och trivs bra i kruka. Växten är flerårig och är varken känslig för sol eller torka. Då den odlas i kruka kan den hållas ute på sommaren och sedan flyttas och få växa inne under vintern.

Gräslök

Vill man förgylla sin smörgås, sås eller maträtt med en fräsch och lätt löksmak så är gräslök det perfekta alternativet.  Gräslök växer snabbt och kan sås tidigt. Det främsta man behöver tänka på är att den skall stå i ett ljust läge. Blommorna är dessutom både vackra och goda, perfekta för att dekorera maten med.

Basilika

Denna örten som är mest känd i italiensk matlagning kräver mycket ljus och värme. Kan man se till att den får det med hjälp av söderläge och växtlampor så funkar även den bra året runt. Bäst resultat får du om du frösår dem.

Oregano

Även denna plantan är mest känd från italiensk matlagning men till skillnad från basilikan går den lika bra att odla från skott. Används oftast torkad.