Måla om fasaden

För att huset ska vara fräscht och fint krävs det att man underhåller fasaden regelbundet. Emellanåt kommer detta betyda att man behöver lägga på ett nytt lager färg, åtminstone om man har en träfasad. Att måla om huset behöver inte vara svårt, men det krävs att man gör det rätt om man vill få ett bra resultat som håller länge.

Hur lång tid det tar att måla om ett helt hus är alltid svårt att säga. Men det är väldigt vanligt att man underskattar tiden det tar från förarbete till färdigmålat hus. Att ha ett antal dagar åsidosatt för projektet är oftast väldigt klokt. För att inte tala om ett par extra händer som kan hjälpa till med projektet. Är man osäker på om man kan få tillräckligt med ledig tid för allt arbete kan man behöva titta på alternativet att anlita någon att göra jobbet.

Går man dock vidare själv gäller det att börja med att tvätta fasaden. Att måla på en smutsig yta kan göra det svårare för färgen att fästa. I de flesta fall behöver man bara en hink med varmt vatten blandat med lite diskmedel eller såpa. Om fasaden dock blivit angripen av mögel eller alger kan det vara smart att hitta ett tvättmedel som anpassats för att avlägsna detta. En rotborste är ett bra redskap för att skrubba fasaden med tvättmedlet. Byt vatten ofta för att fortsätta få samma renande effekt för hela fasaden.

Sedan gäller det att skrapa fasaden för att få bort alla flagor och lös färg. Är man inte noga med detta steg finns alltid risken att den nya färgen släpper inom kort. Efter detta kan man äntligen börja måla. Se till att måla uppifrån och ner, och stryk på ordentligt med färg. Mer än ett lager behövs nästan alltid och det är viktigt att man låter färgen torka ordentligt innan man stryker på nästa lager. Var nog med att läsa rekommendationerna på färgburken.