Belysningstips för trädgården

Snart kommer våren och snön smälter i hela landet. Snart har du äntligen chansen att påta i trädgården igen och får njuta av mysiga kvällar i trädgården med grillning, bada med barnen eller bara vila med en ljudbok och ett glas vin. För att få ut lite mer tid på tomten kan du använda trädgårdsbelysning av olika slag. 

Uppfart och rabatter

Bli inbjuden till ditt eget hem med belysning längsmed uppfarten och beundra blommorna även när solen gått ned med mindre lampor i rabatterna. För att spara el och slippa gräva upp hela tomten kan du använda solcellsbelysning. Det är gratis ljus med endast en startkostnad. Solcellsbelysning ger lite mer mysbelysning och borde användas på platser där du har något specifikt att belysa såsom en stig eller uppfart. Den är inte lämplig på platser där du vill ha stark belysning. Uppfarten kan med fördel upplysas med lyktstolpar men de kostar också en del i inköp, räkna mellan 1000-3000 kronor styck beroende på modell och höjd.

Altan och trädäck

Din uteplats kan gärna ha fasta installationer såsom väggarmaturer för utomhusbruk. Om de är dimbara, ännu bättre! Nu kan du skruva upp skenet om ni ska spela brädspel och använder dimmer när ni bara samtalar och kopplar av. Tänk på hur ni umgås på altanen för att få bästa belysningen. Var lagar ni mat och behöver stark belysning? Finns det trappsteg eller olika höjder som borde belysas så att ingen ramlar? När du vill installera ljuskällor utomhus behöver du köpa utomhusbelysning som är klassad IP-23 för att klara av att stå ute utan skydd. Befinner sig ljuskällan under ett skärmtak av något slag går det bra att köpa IP-22. Utomhusbelysning är alltid fasta installationer och det kräver att en elektriker kopplar in dem.

Garage och fasad

Runt garaget vill du ha bra belysning som avskräcker tjuvar och hindrar djur från att hitta håligheter och bosätta sig i eller under byggnaden. På husfasaden kan du använda dekorativ belysning som lyser uppåt och nedåt. Fasta armaturer kan du med fördel tidsinställa så de inte står och drar el hela dagarna. Det finns även varianter med skymningsrelä som känner av när det blivit mörkt och tänds automatiskt.

Kring garaget, förutsatt att det inte ligga ihop med huset, kan du sätta upp rörelsekänsliga armaturer som tänds när någon närmar sig. Välj armaturer där känsligheten på sensorn går att ställa in, om den är för känslig kommer den att reagera på löv i vinden och katter som kommer att hälsa på.