2 produkter för bättre hälsa i hemmet

God hälsa pratas det mycket om, men det är sällan någon partar om hushälsan. Inte att själva huset ska må bra,  utan de som bor i det. Det finns flera produkter som borde finnas i var mans hem för att förbättra de boendes hälsa. Vi har tagit upp de vi anser vara viktigast: din säng och husets ventilation. 2 nycklar till bättre hälsa som vi sällan reflekterar över.

Sängen

En skön och bekväm säng anpassad för dig ger bättre sömn. Och bättre sömn leder till ett hälsosamt liv med mindre risk för en del vanliga problem såsom koncentrationssvårigheter, produktivitet, humöret, dåligt immunförsvar och ett längre liv. För att sova bättre ska du börja med att köpa en ny säng, en gammal och sliten madrass kommer aldrig vara till din fördel. Dagens sängar är har flera zoner som är uppdelade på olika sätt beroende på var du behöver mest stöd. För extra följsamhet ska du titta på kontinentalsängar som kommer med dubbla madrasser. Om du och din partner  behöver olika fasthet på madrasserna och sover i olika ställningar, kan ni köpa varsin anpassad madrass och kombinera till en säng.

Ventiler

Funderar du någonsin på luften i hemmet? Det är få som gör det. Man antar att ventilation och luftflöde fungerar som det ska, vilket ventilationssystem du än har. Det sämsta är självdrag men också det vanligaste. Du hittar självdrag i äldre villor och lägenheter. Tyvärr är luftombytet inte i närheten av stadens standard, men du behöver inte spendera hela semesterkassan på att bygga om ventilationsstystemet.

Har du en öppen spis är det bar att använda den, huset är byggt för att få värme och drag genom murstocken. Är öppen spisen utdömd kan du ändå ha spjället öppet och sätta fast en skorstensventilator på toppen av skorstenen. Du behöver också ha ventiler i fler rum än du tror. Rum som kök och badrum visste du nog redan om och där finns det oftast ventiler från början. I köks med utsugsfläkt agerar fläkten ventilation. Men du borde även ha ventiler i vardagsrum och sovrummen så att fuktig och ”förbrukad” luft kan ta sig ut och draget lockar in ny luft till huset.